BIBIMBAP

Är inte Bibimbap perfekt för alla som inte vill laga mat? Man kokar ris, steker ägg, öppnar en burk kimchi och vips blev det middag! Ändå hör jag aldrig anti-köksarna referera till bibimbap som det bästa som hänt sen de där falukorvsfärgade färdigrätterna som ylar så olyckligt inifrån mikron när värms.
Att genomslaget för hemlagad bibimbap dröjer, kan bero på att det knappt går att få tag på färdigblandad bibimbap-sås. Visst kan du göra din egen – det är bara att röra ut den koreanska rödpepparpastan gochujang med sesamolja, vatten och socker. Men du förlorar i gengäld trettio värdefulla sekunder av ditt liv. Sekunder som du aldrig får tillbaka.
Gochujang finns i din vanliga mataffär, se hyllan för asiatiska livsmedel. Där finns även sushi-ris, enligt förpackningen ”perfekt för sushi och bibimbap”. Vad som inte framgår är att sushi-ris är identiskt med vanligt grötris. Enda skillnaden att kilopriset är tre gånger så högt.
Självfallet ska du ändå köpa sushi-ris om du är glamoröst lagd, älskar att bli lurad och är orolig att tanten i kassan ska titta på ditt grötris och undra vart samhället är på väg nu när folk tydligen börjat koka tomtegröt året runt. Eller så väljer du det billiga grötriset och lägger stålarna på en påse sjögräschips och rostade sesamfrön i stället.

Bibimbap
4 port

2 ½ dl grötris + 5 dl vatten + ½ tsk salt
1 gurka
1 entrecôte, ca 300 g
4 ägg
kimchi, valfri mängd

Bibimbapsås:
4 msk gochujang
3 msk vatten
2 msk sesamolja
1 msk socker

Servering:
rostade sesamfrön
sjögräschips

1. Koka riset.
2. Rör ihop ingredienserna till såsen. Skala och skär gurkan i korta, tunna stavar.
3. Salta, peppra och stek köttet. Låt vila på skärbrädan medan du steker äggen.
4. Skär köttet i tunna skivor.
5. Arrangera ris, kött, kimchi, ägg och gurka i fyra skålar, strö över sesamfrön och sjögräschips, krön med sås och ät som en galning.

Övrigt:
Köttet kan bytas mot portabella eller tofu, gurkan mot avokado, och varken sesamfröna eller sjögräschipsen är obligatoriska. Slutligen bugar jag mig för alla mäktiga finsmakare som adderar risvinäger och råriven vitlök till sin bibimbap-sås.

Föregående
Föregående

KIMCHI QUESADILLA

Nästa
Nästa

KIMCHI PÅ SALLADSKÅL