KIMCHI PÅ SALLADSKÅL

Pappas släktforskning visar det vi länge anat – jag härstammar inte från Korea, vilket möjligen förklarar min lättsinniga inställning till vad man kan ha i när man gör kimchi.
Som exempelvis tomatpuré.
Eftersom kålen blir så vackert röd då.
Jag förstår att jag gör fel och vill understryka att jag hyser den största respekt för det koreanska köket.
Om du inte gillar mitt recept, välj ett annat.
Och snälla, säg inget till Kim Jong-un. /Lotta

KIMCHI PÅ SALLADSKÅL
ca 2 liter

Saltlag:
2 liter vatten, ljummet
2 dl havssalt

1 ½ huvud salladskål (eller 2 små)
½ slank rättika, spetsiga delen
½ knippe salladslök eller 15 cm purjolök, vita delen
3 vitlöksklyftor
1 tumme ingefära
1 msk shrimp-paste (kan uteslutas)
½ dl gonchugaro chiliflakes (köp på nätet)
1 tsk rökt paprika
½ dl tomatpuré
½ dl asiatisk fisksås
2 msk rörsocker eller strösocker
3 svartvinbärsblad (kan uteslutas)

1. Lös upp saltet i vattnet.
2. Plocka bort alla slappa/trista blad från salladskålen och skär bort den grövsta delen av rotstocken. Lägg bladen i syrningskruka eller stor kastrull, häll på saltlag så att kålen täcks och lägg på lock. Låt stå i rumstemperatur över natten.
3. Skala och riv rättikan grovt.
4. Hacka salladslöken så fint att du kan strössla hacket med fingertopparna – använder du purjo istället, ta först bort de yttersta grövre bladen.
5. Skala och riv vitlök och ingefära fint.
6. Blanda rättika, lök och ingefära med chili, tomatpuré, fisksås socker och vinbärsblad.
7. Ta upp salladskålen ur saltlagen och skölj väl. Smaka av – den ska bara smaka aningen salt, skölj annars igen.
8. Strimla kålen grovt och blanda noga med krydd- och grönsaksblandningen.
9. Återför till syrningskrukan eller stor skål och packa allt hårt – täck med syrningskrukans tyngder eller med ett fat som du placerar något tungt på, t ex en ren mortel/sten/hantel. Häll på så mycket saltat vatten (tänk havsvatten eller 5% salt) att kimchin täcks. Täck med plastpåse och låt stå i rumstemperatur 3 dagar.
10. Ta bort vinbärsbladen och överför kimchin till rena glasburkar och förvara i kylskåp. Den kan ätas genast men blir godare från två veckor och framåt.

Föregående
Föregående

BIBIMBAP

Nästa
Nästa

PASTA AGLIO E OLIO