PASTA AGLIO E OLIO

En klassisk variant på pasta aglio e olio med endast 4 ingredienser. Pasta, olja, vitlök och pastavatten.
En bra pasta ”al bronzo” (en matt och mjöltorr ytan på pastan) som det kallas är viktigt i denna rätt då man behöver stärkelse från pastan för en krämig emulsionsliknande sås av olja och det stärkelserika vattnet. Kolla bild två så hajar ni vad vi menar.

4 portioner

400 g spaghetti
4 stora vitlöksklyftor, finhackade
1 dl olivolja
4 dl pastavatten
Salt

1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. (OBS! Inte för stor kastrull då vi vill ha ett stärkelserikt vatten).
2. Koka pastan al dente så att det fortfarande är ”tugg” i den - alltså ca 2 min mindre än vad det står på paketet.
3. Fräs vitlöken i oljan på låg värme i en stor stekpanna. Tillsätt 1 dl pastavatten och låt koka in i vitlöken. Den ska inte få färg utan bli mjuk och ge mycket smak till oljan.
4. Ta pasta med en pincett eller med pastaslev direkt från kastrullen ned i stekpannan och 3 dl vatten extra.
5. Låt vattnet koka in i pastan samtidigt som du rör runt till en krämig sås.
6. Servera direkt. Eventuellt med massa svartpeppar och kanske parmesan.

Föregående
Föregående

KIMCHI PÅ SALLADSKÅL

Nästa
Nästa

VITLÖKS- OCH POTATISMOS MED LAGERBLAD