BORSTJ MED SYRAD KÅL

DET MUSTIGA har alltid skrämt mig; min stela och undersvallande personlighetstyp tenderar att uppfatta bullrande flatskratt, mörkt öl, fräckisar på dialekt, Irland, Ryssland, ålagillen, after-ski och andra mustigheter som obekväma och vagt hotfulla.
Men människor förändras och ingen är helt och hållet densamma livet ut. En dag frågar man sin livskamrat hur han ställer sig till torkade skinkor i taket. När katten tittar en djupt in i ögonen samtidigt som den sätter sig ner och kissar i ens toffla, så tänker man inte ”JAG STÅR INTE UT”, man tänker ”lille tok”. Och när det är dags att göra middag så blir det inte sashimi utan en borstj så mustig att fönsterrutorna immar igen.
Själv använder jag kål från ett helt, mjölksyrat kålhuvud i min soppa. Det går förstås också bra med färsk kål, men tillsätt då kålen samtidigt som potatisen och addera någon matsked balsamvinäger så att rödbetornas jordiga sötma stöttas upp av lite syra. Granatäpple i serveringen är frivilligt, smetana är obligatoriskt.

BORSTJ MED SYRAD KÅL
4 pers

2 msk smör
1 gul lök
1 msk paprikapulver
1 tsk smoked paprika (rökt paprikapulver, kan uteslutas)
½–1 tsk chipotle eller chiliflakes
1 dl tomatpuré
2 liter köttbuljong (eller vatten och 1 dl konc fond)
2 lagerblad
4 stora potatisar, fast sort
500 g rödbetor
¼ syrat vitkålshuvud (eller lite mer)
salt

Servering:
smetana
granatäpplekärnor
rostat surdegsbröd

1. Hacka löken fint och stek genomskinlig i smöret.Tillsätt kryddorna och fräs någon minut, tillsätt tomatpurén och fräs lite till, tillsätt buljongen eller vatten och fond samt lagerblad.
2. Skala och skär potatisen i lite större bitar och tillsätt. Koka potatisen utan lock, 10-15 minuter.
3. Skala och riv rödbetorna grovt och tillsätt. Sjud tills potatisen mjuknat helt.
4. Strimla den syrade kålen och tillsätt. Smaka av med salt, svartpeppar och balsamvinäger, och låt allt bli varmt.
5. Servera med tillbehören.

Föregående
Föregående

INLAGDA RÖDBETOR

Nästa
Nästa

APELSIN- OCH GULBETSKAKA