APELSIN- OCH GULBETSKAKA

En gång när Gustav Vasa var på sitt soligaste humör köpte han sexhundra apelsiner till sina två favoritsystrar. Systrarna blev mycket glada, stängde in sig med alla apelsinerna och började därefter äta upp dem, med skal och allt. Sådana tjejer görs tyvärr inte längre och nu för tiden blir somliga avskräckta om ett kakrecept innehåller både betor och en hel, oskalad apelsin. Bli inte det. Då missar du nämligen en kaka utöver det vanliga.

APELSIN- OCH GULBETSKAKA


ca 10 bitar

225 g smör, rumsvarmt
250 g strösocker
3 stora ägg
1 apelsin
1 gul- eller polkabeta
315 g vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver

Formen:
1 msk smör
1 tsk vetemjöl
2 tsk florsocker

Glasyr:
saften av 1 rödbeta (ca 1 msk)
200 g vit choklad
½ – 1 dl vispgrädde

1. Sätt ugnen på 165°C.
2. Vispa smör och socker vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett och ett, vispa emellan.
3. Tvätta apelsinen och skär bort ytterändarna. Ta bort kärnor och den trådiga mittsträngen, skär resten i bitar och kör till puré i mixer eller matberedare.
4. Skala och riv gulbetan fint.
5. Tillsätt apelsin och beta till smörblandningen
6. Blanda mjöl, salt och bakpulver, och rör ner i smeten. Blanda väl.
7. Smörj en springform och pudra med en blandning av vetemjöl och florsocker.
8. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen, ca 50 minuter. Låt svalna lite.
9. Smält chokladen i vattenbad på det vanliga sättet eller kör på min variant – placera chokladen i ditt litermått av metall och sätt ner det i en liten kastrull kokande vatten. Rör tills chokladen smält. Tillsätt rödbetssaft tills du är nöjd med färgen men spara lite om du vill stänka på kakan. Glasyren tjocknar av rödbetssaften – tillsätt ovispad grädde tills konsistensen såsar till sig.
10. Bred ut glasyren över kakan. Vill du pynta ytterligare – doppa en brödpensel i rödbetssaft och stänk lite snyggt över kakan. Servera så snart glasyren satt sig.

Föregående
Föregående

BORSTJ MED SYRAD KÅL

Nästa
Nästa

RÖDBETSHUMMUSEN