GURKSALLAD AJO BLANCO

När detta skrivs har drygt två veckor hunnit passera sedan Tove och jag spelade in avsnittet om vitlök, i vilket nedanstående recept på gurksallad ajo blanco utlovades. Tyvärr har jag sedan dess fått en känsla av att nykokta, ångande varma KRONÄRTSKOCKOR vore ännu godare än just gurka.
Under dagen har jag kontaktat Kungliga Vetenskapsakademien och föreslagit att de drar tillbaka nobelpriset i fysik tills någon listig rackare uppfinner en apparat där man kan stoppa in tjejer som vill resa tillbaka i tiden och korrigera sig själva. Än så länge har de inte återkommit.
Här kommer därför receptet jag pratade fram i poddavsnittet istället för det recept med kronärtskocka som jag misstänker är snäppet bättre.
Du gör såklart som du vill. Och jag vilar i vetskapen att det kommer ny mat och nya idéer precis hela tiden.

GURKSALLAD AJO BLANCO

4 port

2 smala, spänstiga gurkor eller ännu hellre 5 pyttesmå jättekrispiga gurkor (men allra helst nykokta kronärtskockor men det kanske jag redan nämnt)
4 vitlöksklyftor, oskalade
2 dl sötmandel
3-4 tsk sherryvinäger eller vit balsamvinäger
1 dl fin olivolja
flingsalt
färsk koriander (valfritt och endast till gurka)

1. Koka upp någon decimeter vatten i en kastrull och släng i vitlöksklyftorna. Sjud 2 minuter, tillsätt därefter mandeln och koka ytterligare 1 minut.
2. Slå bort kokvattnet, skala vitlöksklyftor och tryck ut mandlarna ur skalen.
3. Ta undan ungefär hälften av mandeln, slå lite olja i en stekpanna och rosta den på strax under högsta värme tills den fått lite färg. Strö på lite salt och låt rinna av på hushållspapper.
4. Mixa återstående mandel, vitlök, vinäger och olivolja till slät kräm i mixer eller matberedare – pausa och skrapa ner mandel och vitlök från mixerskålens kanter och tillsätt lite vatten om den känns väl tjock. Smaka av med salt.
5. Klyfta, skiva, tärna eller hyvla gurkan, med eller utan skal.
6. Hacka den rostade mandeln grovt.
7. För extra snygg servering: Bred ut ajo blanco-dressingen över botten av ett serveringsfat och toppa med gurka, rostad mandel, flingsalt och koriander. Eller blanda dressing och gurka, toppa med rostad mandel, flingsalt och koriander.

Föregående
Föregående

VITLÖKS- OCH POTATISMOS MED LAGERBLAD

Nästa
Nästa

VITLÖKSVINÄGER