PUMPAGNOCCHI MED SALVIA OCH CITRON

Kan man prata pumpa utan att komma in på Askungen, en flicka fjättrad i en ändlös kavalkad av hushållssysslor beordrade av en elak styvmor och dennes värdelösa döttrar?
När den lokala prinsen bjuder in till danstillställning på slottet, spottar några möss och småfåglar i nävarna och tråcklar ihop en klänning av en gammal gardin. En gumma trollar med en pumpa, Askungen klättrar in, åker till festen och lyckas till slut kroka prinsen medan hennes styvsystrar karvar av sig tårna för att komma ner i en jätteliten sko.
Nog med sagor – här kommer ett magiskt recept på pumpagnocchi.

PUMPAGNOCCHI MED SALVIA OCH CITRON
4 pers

1 pumpa (ca 1,2 kg t ex Butternut)
800 g mjölig potatis
2 äggulor
1 citron
3 dl pastamjöl Tipo ’00’
1 dl potatismjöl
1 tsk salt

50 g smör
1 vitlöksklyfta
20 salviablad
1 dl pumpapuré
2 dl pastavatten
1 citron

Servering:
gröna blad
nyriven parmesan
1 ½ dl rostade pumpakärnor
nymald svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200°C. Baka oskalad potatis och pumpa tills först pumpan och så småningom även potatisen mjuknat.
2. Klyv, kärna ur och gröp ur pumpans innehåll. Puréa i matberedare.
3. Klyv och pressa potatisen genom potatispress.
4. Rör samman pressad potatis och 350 g puréad pumpa men spara 1 dl till såsen. Tillsätt äggulor, salt och potatismjöl och rör samman. Pudra över vetemjölet men rör inte mer än att smeten blir homogen.
5. Koka upp en stor kastrull väl saltat vatten.
6. Smält smöret i en stor stekpanna, tillsätt riven vitlök och salvia. Sänk värmen till strax över medelvärme.
7. Baka ut gnocchin på väl mjölat bakbord genom att nypa/rulla ut långa korvar. Skär i bitar och låt dansa ner i det kokande vatten. Fiska upp med hålslev efter hand de flyter upp till ytan och lägg ner i den väntande stekpannan.
8. Riv zesten av hela citronen över gnocchin i stekpanna och tillsätt saften av halva frukten. Skaka pannan så att gnocchin får yta runt om.
9. Fiska upp 2 dl pastavatten och vispa ihop med den sparade deciliterna pumpapuré. Slå såsen över gnocchin.
10. Bottna tallrikar med bladgrönt, fördela gnocchin ovanpå, riv över rejält med parmesan och nymalen svartpeppar, och krön med rostade pumpakärnor.

Nästa
Nästa

ROSTAD PUMPA MED SALTAD YOGHURT OCH URFA PEPPAR