PUMPA

Om pumpa.

Pumpor är ett samlingsbegrepp för en stor och synnerligen brokig samling gurkväxter i kategorin vintersquash. Jämfört med sommarsquash, också känd som zucchini, kännetecknas pumporna av sin nästan vettlösa förmåga att variera i färg, form, konsistens, smak och storlek.

  En annan påtaglig skillnad är att pumpan tar god tid på sig att mogna; tiden sådd till skörd spänner från tre till fem månader, och då är de flesta pumpasorter ändå omogna när det är dags att skörda dem. Men det gör ingenting eftersom pumpans hårda skalkonstruktion gör den mycket hållbar. De flesta sorter kräver minst 2-4 månaders lagring för att smak och sötma ska hinna utvecklas. Och många håller sig ett bra tag efter det. 

 

Sorter.

Man kan förstås odla pumpa på kul, men är det gott man är ute efter så finns det ett antal sorter som skiljer sig från de övriga.

  Den päronformade, blekt crèmefärgade Butternut eller Butternut Waltham har fast och krämigt fruktkött med en påtagligt söt smak som drar åt rostade kastanjer. Utvecklingstiden ligger på 120 dagar.

  För den som odlar i kruka på balkong är Butternut Baby Bush en liten som ger mängder av pumpor i miniformat redan efter 80 dagar.

  Tromboncino kan både vara en sommarsquash och en vintersquash. Hur som helst producerar båda sorterna långsmala, lustigt böjda och mycket smakrika frukter med fast konsistens. Är det pumpa-varianten du är ute och siktar på en visuellt effektfull version av butternut-pumpan satsar du på Troboncino med tillägget ’myskpumpa’. Utvecklingstiden uppges till 115 dagar.   

  Hokkaido-pumpan Red Kuri, också kallad Uchiki Kuri, har orange kött med finstämt smörig smak som drar åt det nötiga hållet. Samma beskrivning passar lika bra in på dess blågröna motsvarighet Blue Kuri vars kött är gult. Red kuri har en utvecklingstid på drygt 90 dagar, Blue Kuri snittar på 100.

  Buttercup är grön men kan skifta i orange och har en utbuktande, mycket charmig navel på undersidan. Smaken påminner om Hokkaido-pumpornas men blir aningen sötare i takt med att pumpan lagras. Räkna med en utvecklingstid på 95 dagar.

  Sweet dumpling är en liten platt pumpa med gröna strimmor mot gräddvit botten. Köttet är fast, smaken nötigt söt och utvecklingstiden lång, hela 110 dagar.

  Lady Godiva är en så kallad nakenfröpumpa och odlas inte främst för köttets skull utan för de utsökta fröna. Det nakna i sammanhanget syftar på det faktum att fröna saknar skal. Och smaken hos färska pumpafrön går inte att jämföra med smaken hos de pumpakärnor som finns att köpa. Utvecklingstiden är 100 dagar.   

 

Sådd.

Pumpan älskar ljus och värme och i vår del av världen brukar alla sorter med lång utvecklingstid behöva förkultiveras under växtbelysning. Läs på fröpåsen: de tidigaste sorterna blir skördeklara på 65 dagar och kan sås i början av juli, de sävligaste kräver hela 130 dagar vilket betyder att du bör sätta fröna i april.

  Använd fin planteringsjord och stora krukor – när den lilla plantan väl börjar växa så går det undan och är det något den inte gillar så är det att flyttas.

  Fyll krukan med jord, vattna igenom och sätt fröna 4 cm djupt med den rundade sidan uppåt. Trä gärna en plastpåse över krukan (glöm inte att göra några lufthål), påsen fungerar som ett miniväxthus och fröna vägrar gro om temperaturen understiger 20°C. Ha tålamod; ibland tar det uppemot tjugo dagar innan det börjar spira i krukorma. Ta bort påsen så snart plantan kikar upp ur jorden.

  Fröpåsen innehåller 6-10 frön och grobarheten ligger på 60-80 procent. Om du driver upp allihop kommer pumporna på sikt att ta över hela tomten och äta upp all gödsel du har, så försök besinna dig och dela gärna pumpafrön med en kompis som vill dela med dig: det är roligare att ha totalt två till tre plantor av olika sorter än nio av samma. Och när jag skriver två ett tre plantor, tänk på att en enda planta tar en hel pallkrage i besittning och kan ge upp till tjugo stora frukter. Det är med andra ord klokt att ha en plan för var du vill odla dem och hur många du vill odla.

 

Värme.  

Pumpan växer bäst i full sol och är både hungrig, törstig och frusen av sig. Redo att planteras ut är den först när jorden blivit varm, alltså 12-15 grader, och nattemperaturen överstiger 4 grader.  

  Tung lerjord bibehåller vinterkylan längst, det motsatta gäller för den lätta sandjord som är vanligast i södra Sverige.

  Vidare spelar odlingsplatsens höjd i förhållande till marken roll: jord i dubbla pallkragar och upphöjda odlingsbäddar värms upp snabbare än trädgårdsland i marknivå.

  Vill du fjäska lite extra för dina plantor så täcker du platsen där du tänkt plantera ut dem med svarta sopsäckar. Den svarta plasten kommer absorbera värme och värma upp jorden snabbare.

Jord och vatten.

Pumpa kan odlas i stora krukor och pallkragar men allra lämpligast är en upphöjd bädd på friland. Ytterligare ett alternativ är växthus men där trivs de ofta så bra att de tar över hela showen; en del sorter kan utveckla rankor på mellan 30-80 meter.

  Bäst trivs pumpan i en djup, fuktig, lätt, mull- och näringsrik jord. Sådan jord har bara den som jordförbättrat under många år eller haft lyckan att överta en annan duktig odlares trädgård.

  Men ge inte upp, det finns en quickfix för dig som är redo att gräva igenom landet där du tänkt odla pumpa. Nämligen biokol.

  Biokol är ett jordförbättringsmedel som består av finfördelat kol som gör jorden luftigare, gynnar dess mikrobiologiska liv och hjälper jorden att hålla kvar fukten. Biokol är bra för både leriga och sandiga jordar och lagom dos är en halv liter per kvadratmeter. Vill du göra det enkelt för dig väljer du den laddade, d v s gödslade varianten.    

  Biokol gör mest nytta om det kommer ner en bit i jorden; att bara mylla ner det några centimeter under jordytan räcker inte. Bättre är att gräva igenom landet och strö ner biokol så att det blandas ner på ett spadtags djup. Passa gärna på att gödsla med brunnen stallgödsel eller komposterad kogödsel när du ändå gräver och står i. Har du tillgång till vedaska strör du ner lite sådant också – vedaska innehåller mycket kalium som stimulerar blom- och fruktsättning –  någon deciliter per kvadratmeter ett bra tillskott.

  Pumpa är känslig för uttorkning och föredrar en rejäl rotblöta var femte dag framför små skvättar då och då. Tänk en kanna vatten per planta om du odlar i växthus, på friland eller i pallkrage.

 

Utplantering.

I slutet maj, början av juni borde det vara varmt nog att plantera ut, förutsatt att plantan hunnit utveckla minst 4-5 små blad. Rekommendationen är att avhärda plantorna i minst en vecka före utplantering, men om du i likhet med mig har annat för dig än att springa ut och in med plantor hela dagarna så täcker du dem med fiberduk istället. Sätt plantorna på ett avstånd om 70 cm. Odlar du i pallkrage – tänk en planta per dubbel pallkrage.

  När pumpan börjar sätta blommor kan du börja gödsla lite aggressivare med snabbverkande hönsgödsel som finns att köpa på påse i form av pellets. Bäst är att lösa upp gödseln i vatten – ett par nävar i en stor vattenkanna som får stå och dra ett par dagar – då blir pumpan både vattnad och gödslad i samma veva.  

 

Uppbindning.

En vägg av klättrande pumpa är en prydnad för vilken trädgård som helst, och att bygga ett klätterstöd av långa pinnar sammanknutna med snöre är ingen match för dig som lyckats läsa ända hit. Googla runt och se hur andra gjort men se till att ställningen är hög och stadig. Dessutom ger en klätterställning möjligheter att samodla pumpa med andra klätterapor, som exempelvis störbönor, rosenbönor eller malabarspenat.  

  Det går förstås också bra att strunta i klätterstöd och låta rankorna välla ut över marken. Täck då jorden med halm, det förhindrar uttorkning och ger frukterna ett torrt underlag att vila på.

   

Skörd och lagring.

När pumpans kvistfästen närmast frukten börjar gulna, i juli för de tidigaste sorterna och så sent som i oktober för de värsta sölkorvarna, är pumpan klar att skördas. Men det betyder inte att pumpan är mogen. De flesta sorter måste lagras minst 2-4 månader för att smaken ska hinnas utvecklas, andra ännu längre.

  Pumpan kan förvaras i rumstemperatur men ännu bättre är om den kan få ligga till sig i ett svalare utrymme. Ge den tid och knacka på skalet om du är nyfiken. En vacker dag svarar pumpan med ett ihåligt ljud. Grattis, det betyder att den är redo att ätas.

 

Summering:

·      I oktober är det hög tid att skörda de sista pumporna. Kolla utvecklingstiden och räkna bakåt för att se när det är lagom att sätta dina frön i jorden.

·      Förkultivera inomhus i planteringsjord; stor kruka, planteringsdjup 4 cm.

·      Plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är över.

·      Avhärda eller täck plantorna med fiberduk första veckorna.

·      Håll jorden fuktig.

·      Gödsla generöst: kompost, biokol, stallgödsel eller komposterad kogödsel. Gödselvattna med hönsgödsel när pumpan börjar blomma.

·      Skörda när kvistfästet börjat gulna. Lagra tills pumpan låter ihålig när du knackar på den.

 

Text: ©Lotta Lundgren

 

 

 

 

 

 

Föregående
Föregående

JORDÄRTSKOCKA

Nästa
Nästa

Rödbetor