RÄTTIKSKIMCHI

Kimchi på rättika. Nu lagar vi det tillsammans. Spring till en butik och köp 1,5 kg rättika idag. Ikväll runt 7-tiden - skala, tärna ned och lägg rättikan i 3 liter kallt vatten med 1 dl havssalt. Låt stå över natten. Typ 12 timmar. Vi fortsätter tillsammans imorgon. Leta under tiden reda på ca 4 större glasburkar eller 8 små.
Handla även: 10 cm ingefära, 1 gul lök, 8 vitlöksklyftor, 1 1/2 dl fisksås, 2 dl koreanskt chilipulver (gochugaru) och 1 äpple.

Ni som snabbt sprang till butiken igår och köpte hem och saltade rättika kan sätta igång nu med själva kimchi-lagandet. Ni andra måste först salta in rättikan, se ovan.

RÄTTIKSKIMCHI
1 1/2 liter

1,5 kg rättika, skalad, tärnad och saltad
2 dl koreanskt torkad chili (gochugaru)
8 vitlöksklyftor, skalade
1 gul lök, klyftat
1 äpple, klyftat och urkärnat
1 1/2 dö fisksås
1/2 dl vatten
2 msk strösocker

1. Koka syltburkar och lock i vatten ca 20 minuter.
2. Mixa alla ingredienser förutom rättikan till en kryddpasta.
3. Blanda rättikan med kryddpastan och fyll i de heta rena burkarna.
4. Packa kimchin hårt och sätt på lock. Fyll dem inte riktigt ändå upp utan lämna någon cm för alla bubblor och kolsyra som kommer av själva syrningen.
5. Ställ burkarna i rumstemperatur 2-5 dagar tills man ser små bubblor. Testa att öppna locket, pyser det så är de klara.
6. Ställ i kyl i minst 1 vecka men man kan ha kimchin länge i kyl, den blir bara mer syrad. Vissa gillar mild syrning, andra gillar den riktigt funky.

Föregående
Föregående

RÖDBETSHUMMUSEN

Nästa
Nästa

KIMCHI UDON